Filmska banka


   
Senke uspomena

Genre:
Drama

Regie:
Predrag Velinovic

Kratak sadrzaj:
Glumac koji je nekada bio slavan igrao u mnogim filmovima i pozorisnim predstavama zivi svoje staracke dane monotono i jednolicno... Sve dok ne sretne jednu devojcicu koja zeli da postane glumica. U susretima sa devojcicom glumac ozivljava svoje ljubavi iz mladosti... Film na jedan dovitljiv nacin tematizuje ono sto se odvija u vecini nas ... da li je nekad bilo bolje no danas ili je dobro sto je proslo? Velika i iskusna glumacka ekipa osigurala je ovom filmu niz nagrada na proslogodisnjim festivalima.

Producer:
Avala Film, RTV Srbija

Scenario:
Predrag Perisic

Musik:
Zoran Eric

Camera:
Radoslav Vladic

Scenografija:
Gordana Sudzum

Kostimografija:
Dusan Jovanovic

Zemlja porekla:
Srbija

Montaza:
Vera Baronijan

Trajanje:
122 minuta

Tehnika:
Standard, kolor

Premiere:
3.5.2000.Glumci:

Aleksandra Guberinic
Bojan Ivic
Bozidar Savicevic
Branka Pujic
Dejan Matic
Dragan Jovanovic
Dragomir Felba
Djurdjija Cvetic
Ksenija Zelenovic
Miodrag Radovanovic
Nikola Kojo
Nikola Pejakovic
Nina Zukanovic
Radmila Savicevic
Radmila Zivkovic
Selimir Tosic
Srdjan Miletic
Velimir (Bata) Zivojinovic
Vera Dedovic
kao postarka
Vera Miljkovic
Iz medija:

Uloga za jubilej   11-05-2000   NIN

Vuk Pavlovic
Dobitna kombinacija filma "Senke uspomena" ogleda se u spoju iskustva i mladosti. Naime, glavnom ulogom u ovom filmu Bata Zivojinovic, jedan od najvecih nasih glumaca, obelezava 45 godina svog rada na filmu, a s druge strane je mladi reditelj Predrag Velinovic napravio zanimljiv dugometrazni debi (potpisuje trecu pricu iz omnibusa "Sta radis veceras") ekranizacijom teksta proverenog scenariste Predraga Perisica ("Ljubavni zivot Budimira Trajkovica").
Prica "Senki uspomena" je savremena i smestena je u neimenovanu varosicu, gde u brvnari kraj jezera penzionerske dane provodi nekada cuveni glumac Ljuba Radovanovic (Bata Zivojinovic). Pomalo caknut i svojeglav, on zivi usamljenicki, okruzen uspomenama na prohujalu slavu - fotografijama, novinskim clancima i video-snimcima svojih uloga. Ucmalost Ljubine svakodnevice rusi pojava nestasne devojcice Eme (debitantkinja Nina Zukanovic), druzeljubive i znatizeljne, i medju njima se radja neobicno prijateljstvo. Dolazak filmske ekipe u gradic i susret sa starim poznanikom Bozom (Miodrag Radovanovic), asistentom reditelja, nude Ljubi mogucnost da ponovo zaigra na filmu. Boza zatim angazuje i Veru (Djurdjija Cvetic), takodje negdasnju glumacku zvezdu i davnu Ljubinu neostvarenu ljubav, cije prisustvo budi u njemu zaboravljena osecanja i daje njegovom zivotu novi smisao.
Autorski tandem Perisic-Velinovic je prilicno uspesno realizovao pipavu i u biti nimalo laku temu koja se bavi starim, suicidalnim i zapravo izgubljenim covekom - posebno jer je glavni junak cudna i nepredvidiva osoba sto zivotari u okruzenju filmskih uspomena, dakle u svetu iluzija, a opet je bolno svestan da se njegovo bitisanje neumitno primice svom svrsetku, i to kakvom: u zaboravu, samoci i bez ljubavi. S rediteljske strane, Velinovic je inventivno, mada ne i potpuno adekvatno ekranizovao ovu pricu. Radnja filma povremeno gubi na tempu usled nekih suvisnih likova i scena, ima i izvesnih nejasnoca i nelogicnosti, i cini se da bi "Senke uspomena" ispale ubedljivije da je duzina trajanja filma nesto kraca. Pomenute omaske su verovatno proizisle iz rediteljeve zelje da sto vise iskaze u svom pocetnickom ostvarenju, ali ti kiksevi, generalno, ne kvare pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zasluzuju buduci da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim nasa kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Zivojinovic je maestralno predvodio odlicnu glumacku ekipu, a uloga koju je ostvario - teska, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obelezavanje jubileja, narocito zato sto je ovaj film mali omaz njegovoj bogatoj karijeri.
pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zasluzuju buduci da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim nasa kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Zivojinovic je maestralno predvodio odlicnu glumacku ekipu, a uloga koju je ostvario - teska, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obelezavanje jubileja, narocito zato sto je ovaj film mali omaz njegovoj bogatoj karijeri.

Filmska banka podataka je rezultat rada sledecih firmi i organizacija: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Zahvaljujemo se: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd