Filmska banka

  Faruk Sokolovic

  Scenario za filmove:

2000 - Tunel
2000 - Mlijecni put

Biographie:
Rodjen je 18.09.1952. godine u Sarajevu. Godine 1976. je diplomirao reziju u klasi prof. dr. Josipa Lecica. Od tada pa do 1982. godine rezira preko 20 pozorisnih predstava na scenama BiH i bivse Jugoslavije. Od 1982. godine pa do pocetka rata, na Televiziji Sarajevo rezira desetine TV drama i filmova razlicitih zanrova. Od igranih TV filmova zapazeni su: "Provincija u pozadini" prema prozi Hasana Kikica, "Inat", prema prozi Zije Dizdarevica, a od TV serija: "Sarajevske price". Pred sam rat rezira i TV film "Majstori mraka", po romanu Azema Vlasija. U toku rata (1992-1996) na TV BiH realizuje niz projekata, izmedju ostalih i dokumentarni film "Heroj", a u produkciji Mebius filma snima igrane TV serije "Sarajevo bluz" i "Pismo". Godine 1997. po vlastitom scenariju snima dokumentarni film "Mersid iz Srebrenice", zatim film o kulturnoj bastini Bosne i Hercegovine "Zapis o Bosni". Dve godine kasnije rezira dugometrazni igrani film "Tunel", realizovan u produkciji Mebius filma, producentskoj kuci sa kojom je realizovao i "Mlijecni put".
Regie
Iz medija:

POVRATAK FILMSKE KULTURE U BIH   10-08-2001   Medija Klub CG

Urnebesna komedija "Mlijecni put", radjena u produkciji Mebius Filma iz Sarajeva, nasla je svoje mesto na ovogodisnjem FEST-u. Tim povodom u Beogradu gostuje ekipa filma, predvodjena rediteljem Farukom Sokolovicem, a dopunjena jugoslovenskim glumcem Draganom Bjelogrlicem, koji tumaci glavnu ulogu u ovom ostvarenju. O nastanku filma, Sokolovic kaze: "U BiH je poslednjih godina snimljeno svega tri filma. Pritom, u celoj Bosni radi 20 bioskopa, neki tamosnji ljudi su jos pre 20 godina poslednji put bili u bioskopu. To sve znaci da smo mi izgubili filmsku kulturu, izgubili smo fimske casopise, ne postoje vise filmski kriticari... Zato je ovaj film bio zamisljen kao projekat. Almir Imsirevic, scenarista i ja, napisali smo scenosled na osnovu jedne istinite price, i ponudili glumcima za koje smo mislili da ce hteti da igraju u takvom filmu. I bili smo u pravu. Svi su prihvatili ponudu.

Tek tada smo seli i napisali scenario i tako je pocelo snimanje filma". Prema njegovim recima, film je u BiH do sada videlo 26 hiljada ljudi, sto je ogroman uspeh. Govoreci o saradnji sa Draganom Bjelogrlicem, Sokolovic kaze:

- U Sarajevu smo imali niz neprijatnosti od strane stampanih medija zbog angazovanja Dragana Bjelogrlica, a ti napadi i danas traju. Verovatno je to jedan od razloga sto nam nijedno ministarstvo nije pomoglo tokom rada na filmu. Ali, Dragan zraci pozitivnom energijom koja coveka jednostavno obaveze, i zapravo shvati da je sreca sto je on pristao da radi na filmu. A sreca je i da smo do kraja ostvarili tu saradnju.