La banque du film


   
Natasa

Genre:
Le drame

Réalisation:
Ljubisa Samardzi‘

Le résumé:
Glavni lik ovog filma je sedamnaestogodisnja devojka Natasa, èiji je otac, policijski inspektor, ubijen u nerazjasnjenom atentatu. Godinu dana kasnije, u vrtlogu vremena u kojem se rusi korumpirani sistem, gonjena svojim emotivnim haosom, odluèna je da sazna istinu, pa kre‘e u bezglavu deèiju osvetu. Raspeta izmedu ljubavi prema Marku, ozenjenom prodavcu iz knjizare, i neplanirane zastite koju joj nudi Kiza, Markov drug kriminalac, ona ipak nije ni svesna da deèija igra prerasta u okrutnu i opasnu avanturu...

Les informations ajouté:


Le producent:
Cinema Design, Beograd, Ljubisa Samardzi‘, Dragan Samardzi‘, Toni Matuli‘

Le scénario:
Srdan Koljevi‘, Dorde Milosavljevi‘

La musique:
Zoran Eri‘

Camera:
Radoslav Vladi‘

Le scénographie:
Vladislav Lasi‘

Le costumographie:
Jasmina Sanader

Le pays de l'origine:
Srbija

Le montage:
Marko Glusac

La technique:
Standard, le color

Premiere:
26.4.2001.Les acteurs:

Anica Dobra
comme Sandra
Bojan Dimitrijevi‘
comme Mrvica
Boris Milivojevi‘
comme Dzeni
Branislav Jerini‘
comme penzioner 2
Danica Maksimovi‘
comme direktorka skole
Davor Janji‘
comme Kiza
Dragan Bjelogrli‘
comme Aca
Marko Vasovi‘
comme Daèa
Mihajlo (Bata) Paskaljevi‘
comme penzioner 1
Neda Arneri‘
comme Natasina majka
Nenad Stojmenovi‘
comme Maksa
Nikola Durièko
comme Marko
Renata Ulmanski
comme Kizina majka
Slobodan ’usti‘
comme Ilija
Tijana Kondi‘
comme Natasa
Vladan Dujovi‘
comme Steva
Zoran Cvijanovi‘
comme Milutin
Iz medija:

Natasa   24-10-2001   Inet

"Natasa"


Na pitanje "Ko je Natasa" sugerisano ovih dana u brojnim televizijskim forspanima sesnaestogodisnja Tijana Kondic, koja igra glavnu ulogu, tinejdzerku njenih godina, suocenu sa zamkama porodicne i drustvene drame kaze:

- Film je melodrama, koja se zavrsava tragicno, a Natasa je misticna, niko ne zna njen sledeci potez, takva sam i ja. Njen zivot je ipak tezi i komplikovaniji. Ona je hrabra, jaka, kad voli, voli do smrti, ide iz krajnosti u krajnost. Film prati zivot jedne devojcice koja prolazi kroz posledice rata, politike... I ja sam impulsivna kao Natasa. Vece uoci pocetka snimanja potukla sam se sa deckom. Nije to kao ja sam sada glumica, to je iz trecih razloga. Sada smo prijatelji.

Tijana u maju puni 17 godina, ide u Petu gimnaziju, u drugi razred.

- Nasli su me u skoli za vreme velikog odmora. Odneli su fotografije Ljubisi, koji je izabrao bas mene iako nisam bila medju favoritima. Pocela su probna snimanja, dva meseca, nije bilo lako. Ipak, ako odemo u Kan, bice haos. Ako ne, posle Beograda cekaju nas premijere u Srbiji. Bice ludo. Ne znam kako cu sa skolom, ali to vise brine moju mamu. Mogla bih godinu dana bez prestanka da provedem na snimanju.

Tijana trenutno snima svoj drugi film "Bumerang", a reditelj Dragan Marinkovic izabrao je ovu talentovanu devojcicu posto je video "Natasu".

- Zvali su me nedelju dana pre pocetka snimanja, bez proba, dugo su trazili glumicu. Rekli su nosices crvenu periku, ovo ti je raspored, snimanje sutradan pocinje... Zelim da upisem Akademiju, u glumu sam se apsolutno zaljubila. Interesuje me i pozoriste, igrati tudj zivot, znaci zbunjivati one druge, partnera, nikada na znaju na cemu su sa vama. Moj omiljeni pozorisni komad je "Radovan Treci", mogu da ga gledam danonocno. Fascinirana sam Zoranom Radmilovicem. Nikada nisam bila clan dramske sekcije. Ljubisu sam znala iz televizijskih serija, gledala sam "Nebesku udicu". On je odlican covek i glumac.

Fenomen Nikola Djuricko

- Moje drugarice su povrsne, Nikola Djuricko pa Nikola Djuricko. Shvatam sladak je, lep i ostalo... Kazu blago tebi, a ja njima "sta vam je ljudi, to je gluma, ne znam kako da objasnim". Nikola i ja smo se vise kacili i svadjali nego slagali na snimanju. To nije jednostavno kada treba da igrate ljubavnike. Kad se sve zavrsilo, sprijateljili smo se.

Natasa   25-10-2001   Glas javnosti

Oprostite sto nisam u mogu‘nosti da prisustvujem danasnjoj konferenciji. Premijeru filma "Natasa" odrzavamo u senci odlaska naseg Gage. Tesko je bilo sta re‘i u èasu kada bujaju emocije. Film posve‘ujemo njemu, jer filma mozda ne bi ni bilo da nije bilo Gage, njegove snage i zelje za zivotom. Do susreta na premijeri - zapisao je u obra‘anju novinarima reditelj filma "Natasa" Ljubisa Samardzi‘.

Pres-konferencija povodom premijere zakazane za èetvrtak uveèe (20.30) u Velikoj dvorani Centra "Sava" poèela je minutom ‘utanja preminulom Draganu Samardzi‘u, izvrsnom producentu.

Scenarista "Natase" je Srdan Koljevi‘ (koscenarista Dorde Milosavljevi‘), a glavne uloge igraju Tijana Kondi‘, Nikola Durièko, Davor Janji‘, Anica Dobra, Dragan Bjelogrli‘, Boris Milivojevi‘, Neda Arneri‘, Slobodan ’usti‘, Zoran Cvijanovi‘... Direktor fotografije je Radoslav Vladi‘, kompozitor Zoran Eri‘, montazer Marko Glusac.

Radnja je smestena u predveèerje 5. oktobra, a okosnica prièe vrti se oko devojèice Natase. Ona ima 17 godina. Njen otac je bio policijski inspektor, ubijen je u nerazjasnjenom atentatu. Godinu dana kasnije, u vrtlogu vremena u kojem se rusi korumpirani sistem, ona kre‘e u bezglavu deèju osvetu...

- Pre godinu dana napisao sam scenario koji je ispao anticipatorski - kaze Srdan Koljevi‘. - Zeleo sam da se pozabavim zivotom sedamnaestogodisnje devojèice i to iz inata. Moja supruga, pozorisni reditelj, spoèitavala mi je da ne znam da napisem zenski lik. Zanimala me je generacija formirana poslednjih 10 godina. Natasa ima 17 godina i informaciju iskljuèivo o svetu u kome je odrasla. U melodramskom trouglu je sa osobama iz moje generacije, koja je prevalila tridesetu i formirala se pre devedesete. Dve generacije, naizgled bliske, a u sustini uzasno daleke. Film je dramaturski drugaèiji od "Nebeske udice", zanrovski je izmedu melodrame i film noara. Samardzi‘ev rediteljski rukopis je slièan, pun humora, emocija, spontan, dinamièan.

"Natasa" premijerno   25-04-2001   Politika

Impresivne glumaèke i producentske karijere, Ljubisa Samardzi‘ predstavlja se novim filmom koji potpisuje kao reditelj. - Posveta preminulom sinuPremijera novog doma‘eg filma - "Natasa" u reziji Ljubise Samardzi‘a, u èetvrtak veèe u velikoj dvorani Centra "Sava" pred beogradskom publikom, protièe u znaku velike tuge zbog odlaska Ljubisinog sina Dragana Gage Samardzi‘a.

Dogodilo se to samo dan uoèi premijere. Konferenciji za novinare koja je poèela minutom ‘utanja, razumljivo je, autor nije prisustvovao. Stiglo je samo Ljubisino kratko pismo u kojem predoèava da je "Natasa" posve‘en Gagi jer bez njegove snage i zelje za zivotom, ovog filma, èiji je izvrsni producent bio, mozda ne bi ni bilo.


Tijana Kondi‘ kao Natasa

"Natasa" je film o vrtlogu vremena u kojem se rusi korumpirani sistem, o sedamnaestogodisnjakinji koja, gonjena svojim emotivnim haosom, kre‘e u potragu za istinom koja je vodi u bezglavu deèiju osvetu. Ovaj lik u filmu tumaèi debitantkinja Tijana Kondi‘ èiji su partneri, izmedu ostalih, i: Nikola Durièko, Davor Janji‘, Anica Dobra, Dragan Bjelogrli‘, Boris Milivojevi‘, Neda Arneri‘, Slobodan ’usti‘, Vladan Dujovi‘, Zoran Cvijanovi‘...

Ovo je drugi film koji Ljubisa Samardzi‘, glumac impresivne glumaèke i producentske biografije (producent je devet filmova), potpisuje kao reditelj. Njegov rediteljski prvenac je nagradivani i hvaljeni film "Nebeska udica", jugoslovenski kandidat za Oskara ove godine. Scenario za film pisao je Srdan Koljevi‘, koscenarista je Dorde Milosavljevi‘, direktor fotografije Radoslav Vladi‘, scenograf Vladislav Lasi‘, direktor filma Toni Matuli‘, kompozitor Zoran Eri‘...

Film "Natasa" odmah posle premijere kre‘e u bioskope.