Filmska banka


   
Normalni ljudi

Žanr:
Komedija, Drama

Režija:
Oleg Novković

Kratak sadržaj:
Film prati generaciju koja pokušava da pronađe prostor za sebe u Beogradu, u proleće 2000. Okupljaju se u lokalnom kafiću planirajući razne stvari. Ti planovi odvešće ih u niz komičnih, apsurdnih i nesvakidašnjih situacija.

Producent:
Maksa Ćatović, Karl Baumgartner, Komuna, Pandora film, Frankfurt

Scenario:
Srđan Koljević, Oleg Novković, Srđan Valjarević

Muzika:
Nikola Pejaković

Snimatelj:
Miladin Čolaković

Scenografija:
Biljana Sovilj, Dragan Sovilj

Kostimografija:
Nebojša Lipanović

Zemlja porekla:
Srbija

Montaža:
Marko Glušac

Tehnika:
Standard, kolor

Prvo prikazivanje:
26.2.2001.Glumci:

Aleksandar Berček
kao Nikolin teča
Bogdan Diklić
kao asistent 1
Branislav Popović
kao Krle
Dragan Jovanović
kao Nikolin ratni drug
Ivan Jevtović
kao Nikola
Jasmina Ranković
Ljubinka Klarić
kao Mira
Milena Dravić
kao Tomina tetka
Mirjana Lazarević
kao Irena
Nebojša Glogovac
kao Toma
Nikola Đuričko
kao Steva
Nikola Pejaković
kao asistent 2
Radoslav Milenković
kao doktor
Ratko Tankosić
Ružica Sokić
Slobodan Ninković
kao Bane
Tatjana Bošković
kao Mirina majka
Vladan Dujović
kao Duja
Zoran Cvijanović
kao Banetov otac
Iz medija:

Egzistencijalisticka drama u stilu neorealizma   23-08-2000   Danas

Snimanje najnovijeg filma Olega Novkovica "Normalni ljudi" pocelo je u nedelju, u produkciji "Komune", frankfurtske kuce "Pandora film" i televizije Orb iz Berlina. Glavne uloge u filmu tumace Nebojsa Glogovac, Branimir Popovic, Ljubinka Klaric, Slobodan Ninkovic, Vladan Dujovic, Mina Lazarevic, Ivan Jeftovic, Nikola Djuricko i drugi. Direktor fotografije je Miladin Colakovic, scenograf Biljana Sovilj, kostimograf Nebojsa Lipanovic, dok ce muziku za film komponovati Nikola Pejakovic. Film se snima prema scenariju kojeg su potpisali Srdjan Valjarevic, Srdjan Koljevic i reziser Novkovic. Iako nisu hteli mnogo da otkrivaju sadrzinu filma, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, uprilicenoj povodom pocetka snimanja, scenarista Koljevic i reziser Novkovic rekli su da je u pitanju egzistencijalisticka drama, zasnovana na pricama iz stvarnog zivota, koje se ticu svih nas.
- Bice to generacijski film, radjen u neorealistickom stilu. Prica je mozaicka. Sudbine sestoro ljudi se preplicu i tvore dramu o ljudima, koji pokusavaju da zive normalno. A njihove price reflektuju trenutak u kome zivimo. - rekao je scenarista Koljevic, pojasnjavajuci sadrzinu filmskog scenarija, koji postoji vec pet godina, a za cije se snimanje, eto, tek sad naslo sredstava. Film se nece baviti politikom i politicarima, a bice obojen specificnim crnim humorom. Oleg Novkovic je rekao da ce to biti "tvrdji" film od njegovog reziserskog prvenca "Kazi zasto me ostavi".
Budzet filma je oko 1.200.000 nemackih maraka. Prema planu, snimanje bi trebalo da traje do sredine oktobra, a premijera se ocekuje pocetkom naredne godine.
D. Jovicevic

Filmska banka podataka je rezultat rada sledećih firmi i organizacija: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Zahvaljujemo se: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd