Filmska banka


   
Sve je za ljude

Žanr:
Komedija

Režija:
Dragoslav Lazić

Kratak sadržaj:
Radnja filma smeštena je u seoski milje. Naš čovek, kao klinac je otišao u daleku Australiju. Sada se vraća u svoje rodno selo Treskavicu da bi se oženio našom devojkom. Zdravom, izazovnom i lepom Srpkinjom. Duško Abadžija ili u inostranstvu Dušan Mitić Tejlor, stiže u selo pompezno - helikopterom. Selo se uznemirilo. Svi se dižu na noge u želji da mu pronađu bogate udavače. Dušku se dopadaju mnoge lepojke, flertuje sa zgodnom učiteljicom Milicom, privlačnim curama Živkicom, Sandrom...

Producent:
Tschapline films

Scenario:
Žika Lazić, Dragoslav Lazić

Zemlja porekla:
Srbija

Tehnika:
Standard, kolor

Prvo prikazivanje:
1.9.2001.Glumci:

Anita Lazić
kao Živkica
Bogoljub Mitić
Dragana Turkalj
kao Milica
Dušan Janićijević
Goca Tržan
Gorica Popović
Igor Pervić
Jelisaveta Sablić
Jovana Petrović
Milutin (Mima) Karadžić
Mira Banjac
Olja Pešić
kao Sandra
Petar Kralj
Predrag Tasovac
Ružica Sokić
Srđan Ivanović
kao Dušan Mitić Tejlor
Tatjana Lukjanova
Velimir (Bata) Živojinović
kao Jeremija
Zorana Pavić
Iz medija:

Kad se Dušan Tejlor ženi Srpkinjom   25-10-2001   Ilustrovana Politika

Naravno, ovakav film može da se snimi samo u podnožju Kosmaja, tu oko Koraćice. U smešne zgode i nezgode mladog Australijanca, našeg porekla, uvučene su i dve pevačice: Goca Tržan i Zorana Pavić


U živopisnim predelima sela Koraćica, Rogač i u Sopotu, podno Kosmaja, ovih dana je završeno snimanje nove filmske komedije "Sve je za ljude", scenarista Žike Lazića i Dragoslava Lazića, koji je ujedno i reditelj. Beogradska izdavačka i producentska kuća "Čaplin", za manje od mesec dana je realizovala projekat, što je za filmadžije pravi poduhvat.


Zorana Pavić pesmom je očarala Slađana Ivanovića i Draganu Turkalj

Posle velikog uspeha filma "Seljaci", koji je videlo samo u Beogradu 150.000 gledalaca (prodato je više od 6.000 video-kaseta filma), a prikazan je i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Grčkoj... Visokoproduktivni i neumorni filmski pregalac Dragoslav Lazić snimio je svoj jubilarni desti film i zadovoljno rezimira:

- Ovo je saga o jednoj srpskoj savremenoj porodici. Kroz humor predstavljam sve pozitivne i negativne strane moga naroda, uz lukavost, domišljatost i vrednoću. Neko davno reče da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari. Ko se samo jednom od srca nasmeje, nije nepopravljivo loš čovek. U mom televizijskom i filmskom opusu uvek sam se trudio i nastojao da od svega pravim komediju, možda iz straha da ne bih morao zbog svega da plačem. Uostalom, uspeh komedije u celom svetu najbolje ilustruje misao Henrika Vergelanda: "Upravo zato što je tako topao, osmeh i smeh su lepši od bilo kog cveta na svetu". I danas u svom radu i stvaralaštvu nastojim da nastavim sjajni aforizam Getea, koji veli da je pametnom čoveku gotovo sve smešno - mudrome gotovo ništa!

Radnja filma smeštena je u seoski milje. Naš čovek, Srbin, kao klinac je otišao u daleku Australiju. Sada se vraća u svoje rodno selo Treskavicu da bi se oženio našom devojkom. Zdravom, izazovnom i lepom Srpkinjom. Duško Abadžija ili u inostranstvu Dušan Mitić Tejlor (tumači ga mladi glumac Srđan Ivanović, kome je ovo ujedno i filsmki debi), stiže u selo pompezno - helikopterom. Selo se uznemirilo. Svi se dižu na noge u želji da mu pronađu bogate udavače. Dušku se dopadaju mnoge lepojke, flertuje sa zgodnom učiteljicom Milicom (Draganom Turkalj), privlačnim curama Živkicom (Anita Lazić), Sandrom (Olja Pešić)...


Anita Lazić i Srđan Ivanović u jednoj slobodnijoj sceni filma

Bogatom iseljeniku priređuju se sve moguće počasti: seoski banketi, piknik u prirodi pa do atraktivnog i glamuroznog izbora za "Mis Treskavice". Najprivlačnija, glavna nagrada za lepoticu je - putovanje u Australiju. Izbor sa puno lepih devojaka organizovan je u centru sela kraj otvorenog bazena, uz skupu scenografiju, svetleće i dimne efekte... Prisutne zabavlja Goca Tržan, koja peva hitove sa svog najnovijeg hit albuma. Uz puno zapleta, frke i ujdurmi, ovo će biti pravi smehotres za sve one ljubitelje ovakvih komičnih i vedrih Lazićevih filmova, koji zrače optimizmom i šire pozitivnu energiju.

Prvi put su na filmu dve pevačke zvezde pop muzike - Goca Tržan i Zorana Pavić. Sa svojim smislom za glumu i scenu, kozeriju, prijatno su iznenadile i oduševile filmsku ekipu, nenaviknutu na ovakvo normalno i ležerno ponašanje popularnih pevačica. Goca kaže da je ovo za nju pravi izazov:

- U početku sam imala tremu. Međutim, kada je krenulo snimanje, osetila sam se kao riba u vodi.

Zorana zadovoljno priča da je još kao klinceza glumila. Obožava da u svojim spotovima napravi idealan spoj muzike, pesme i glume, i dodaje:

- Svuda u svetu posebnu draž i atrakciju u filmovima daju popularne pevačke zvezde. Eto, Dajana Ros i Madona imale su i glavne role. Uostalom, kod nas su i ranije reditelji angažovali u filmovima najpoznatije estradne zvezde. Pokazalo se da je to doprinelo kvalitetu filmova u kojima su pevale i glumile Silvana Armenulić, Lepa Lukić, Šaban Šaulić, Zorica Brunclik, Cune Gojković, Toma Zdravković, Sneki, Suzana Perović, Šaban Šaulić, "Ekatarina Velika". Lepa Brena je snimala za sebe filmove, Đorđe Balašević ima nekoliko glavnih uloga u televizijskim serijama i filmovima... Snimam nove albume i čekam nove uloge. Ha, ha, ha...

Bata Živojinović veli da je u odličnoj kondiciji i da je podatak za istoriju srpske kinematografije i televizije to da on i Dragoslav Lazić sarađuju već tri decenije - od televizijske serije "Građani sela Luga". Kao jedan od najuspešnijih tandema Bata kaže da njih dvojica deluju u poslu kao nekada trio Kićanović-Slavnić-Dalipagić u košarci, i napominje:

- Kao i u filmu "Seljaci" tumačim lik Jeremije, i ovo je nastavak priče o selu Treskavica. Da je bilo novca od neke televizije, napravila bi se velika serija od već spremljenih pedesetak epizoda. Ovako, pravimo non-stop film za filmom, na radost naših gledalaca. Dosta je bilo agresivnosti, kriminala, mafije, destruktivnih tema, sivih filmova kojima obiluje naša kinematografija. Moramo malo ljude da razveselimo i da ih odvojimo od problema kojih je puna njihova svakodnevica. Verovatno ćemo raditi i novi film sa istom tematikom, jer imamo takav scenario o našim naravima i mentalitetu srpskog seljaka, da smo mogli da napravimo neku našu "Dinastiju". Pričaćemo, ako Bog da, uskoro i o planovima za novi film...


Reditelj Dragoslav Lazić daje uputstva Miri Banjac i Bati Živojinoviću

Film "Sve je za ljude" na samom početku obećava gledanost i dobar odjek kod publike, jer je na jednom mestu okupljena ekipa glumačkih asova i majstora komedije, među kojima su: Tatjana Lukjanova, Bata Živojinović, Gorica Popović, Dragana Turkalj, Petar Kralj, Mira Banjac, Jovana Petrović, Bogoljub Mitić Đoša, Anita Lazić, Predrag Tasovac, Igor Pervić, Milutin-Mima Karadžić, Ružica Sokić, Jelisaveta-Seka Sablić, Dušan Janićijević. Pored Srđana Ivanovića prvi put su na filmu Milan Kalinić, Olja Pešić i Sandra Ilić.

Premijera je predviđena za septembar, a film će se pojaviti i na svim domaćim festivalima.


Draško AĆIMOVIĆ

Ko se jednom nasmeje, nije los covek   06-11-2001   BalkanMedia

U zivopisnim predelima sela Koracica, Rogac i u Sopotu, podno Kosmaja, zavrseno je snimanje nove filmske komedije "Sve je za ljude", scenarista Zike Lazica i Dragoslava Lazica, koji je, ujedno i reditelj. Beogradska izdavacka i producentska kuca "Caplin", za manje od mesec dana je realizovala projekat, sto je za filmadzije pravi poduhvat.

Posle velikog uspeha filma "Seljaci", koji je videlo samo u Beogradu 150.000 gledalaca (prodato je vise od 6.000 video-kaseta filma), a prikazan je i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Grckoj... Visoko produktivni i neumorni filmski pregalac Dragoslav Lazic snimio je svoj jubilarni deseti film i zadovoljno rezimira:

- Ovo je saga o jednoj srpskoj savremenoj porodici. Kroz humor predstavljam sve pozitivne i negativne strane moga naroda, uz lukavost, domisljatost i vrednocu. Neko davno rece da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari. Ko se samo jednom od srca nasmeje, nije nepopravljivo los covek. U mom televizijskom i filmskom opusu uvek sam se trudio i nastojao da od svega pravim komediju, mozda iz straha da ne bih morao zbog svega da placem. U ostalom, uspeh komedije u celom svetu najbolje ilustruje misao Henrika Vergelanda: "Upravo zato sto je tako topao, osmeh i smeh su lepsi od bilo kog cveta na svetu". I danas u svom radu i stvaralastvu nastojim da nastavim sjajni aforizam Getea, koji veli da je pametnom coveku gotovo sve smesno - mudrome gotovo nista!

Radnja filma smestena je u seoskom miljeu. Nas covek, Srbin, kao klinac je otisao u daleku Australiju. Sada se vraca u svoje rodno selo Treskavicu da bi se ozenio nasom devojkom, zdravom izazovnom i lepom Srpkinjom. Dusko Abadzija iliti u inostranstvu Dusan Mitic Tejlor (tumaci ga mladi glumac Srdjan Ivanovic, kome je ovo ujedno i filmski debi), stize u selo pompezno - helikopterom. Selo se uznemirilo. Svi se dizu na noge u zelji da mu pronadju bogate udavace. Dusku se dopadaju i flertuje sa zgodnom uciteljicom Milicom (Draganom Turjalj), privlacnim curama Zivkicom (Anita Lazic), Sandrom (Olja Pesic)... Bogatom iseljeniku priredjuju se sve moguce pocasti: seoski banketi, piknik u prirodi pa do atraktivnog glamuroznog izbora za "Mis Treskavice". Najprivlacnija je glavna nagrada za lepoticu - putovanje u Australiju. Izbor sa puno lepih devojaka organizovan je u centru sela kraj otvorenog bazena, uz skupu scenografiju, svetlece i dimne efekte... Prisutne zabavlja Goca Trzan, koja peva hitove sa njenog najnovijeg hit-albuma. Uz puno zapleta, frki i ujdurmi, ovo ce biti pravi smehotres za sve one koji vole ovakve komicne i vedre Laziceve filmove, koji zrace optmizmom i sire pozitivnu energiju.

Po prvi put su na filmu dve pevacke zvezde pop muzike Goca Trzan i Zorana Pavic. Sa svojim smislom za glumu i scenu, kozeriju, prijatno su iznenadile i odusevile filmsku ekipu, nenaviknutu na ovakvo lezerno ponasanje popularnih pevacica. Goca kaze da je ovo za nju pravi izazov:

- U pocetku sam imala tremu kraj zujanja kamera. Medjutim, kada je krenulo snimanje, osetila sam se kao riba u vodi.

Zorana zadovoljno prica da je jos kao klinceza glumila. U svojim spotovima obozava da napravi idealan i kohezivan spoj muzike, pesme i glume, i dodaje:

- Svuda u svetu posebnu draz i atrakciju u filmovima daju popularne pevacke zvezde. Eto, Dajana Ros i Madona imale su i glavne role. Uostalom, i kod nas su i ranije reditelji angazovali u filmovima najpoznatije estradne zvezde. Pokazalo se da je to dodatni plus za filmove u kojima su pevale i glumile: Silvana Armenulic, Lepa Lukic, Saban Saulic, Zorica Brunclik, Cune Gojkovic, Toma Zdravkovic, Sneki, Suzana Perovic, "Ekatarina Velika". Lepa Brena je snimala za sebe filmove, Djordje Balasevic ima nekoliko glavnih uloga u televizijskim serijama i filmovima... Snimam nove albume i cekam nove uloge. Ha, ha, ha...

Bata Zivojinovic veli da je u odlicnoj kondiciji i da je podatak za istoriju srpske kinematografije i televizije, da on i Dragoslav Lazic saradjuju vec tri decenije - od televizijske serije "Gradjani sela Luga". Kao jedan od najuspesnijih tandema Bata kaze da njih dvoje deluju u poslu kao trio Kicanovic - Slavnic - Dalipagic u kosarci i napominje:

Kao i u filmu "Seljaci" tumacim lik Jeremije, i ovo je nastavak price o selu Treskavica. Da je bilo novca od neke televizije napravila bi se velika serija od vec spremljenih pedesetak epizoda. Ovako, pravimo non-stop film za filmom, na radost nasih gledalaca. Dosta je bilo agresivnosti, kriminala, mafije, destruktivnih tema, sivih filmova, kojima obiluje nasa kinematografija. Moramo malo ljude da razveselimo i da ih odvojimo od problema kojima obiluje njihova svakodnevica. Vec sada vidim da cemo raditi i novi film sa istom tematikom jer imamo takav scenario o nasim naravima i mentalitetu srpskog seljaka, da smo mogli da napravimo neku nasu "Dinastiju". Pricacemo, ako Bog da, uskoro i o planovima za novi film...

Film "Sve je za ljude" na samom pocetku obecava gledanost i dobar odjek kod publike, jer je na jednom mestu okupljena ekipa glumackih asova i majstora komedije, medju kojima su Tatjana Lukjanova, Bata Zivojinovic, Gorica Popovic, Dragana Turkalj, Petar Kralj, Mira Banjac, Jovana Petorovic, Bogoljub Mitic Djosa, Anita Lazic, Predrag Tasovac, Igor Pervic, Milutin Mima Karadzic, Ruzica Sokic, Jelisaveta Seka Sabljic, Dusan Janicijevic. Pored Srdjana Ivanovica po prvi put su na filmu Milan Kalinic, Olja Pesic i Sandra Ilic.

Premijera je predvidjena za novembar, a film ce se pojaviti i na svim domacim festivalskim smotrama.