La banque du film


   
Senke uspomena

Genre:
Le drame

Réalisation:
Predrag Velinovi‘

Le résumé:
Glumac koji je nekada bio slavan igrao u mnogim filmovima i pozorisnim predstavama zivi svoje staraèke dane monotono i jednolièno... Sve dok ne sretne jednu devojèicu koja zeli da postane glumica. U susretima sa devojèicom glumac ozivljava svoje ljubavi iz mladosti... Film na jedan dovitljiv naèin tematizuje ono sto se odvija u ve‘ini nas ... da li je nekad bilo bolje no danas ili je dobro sto je proslo? Velika i iskusna glumaèka ekipa osigurala je ovom filmu niz nagrada na proslogodisnjim festivalima.

Le producent:
Avala Film, RTV Srbija

Le scénario:
Predrag Perisi‘

La musique:
Zoran Eri‘

Camera:
Radoslav Vladi‘

Le scénographie:
Gordana Sudzum

Le costumographie:
Dusan Jovanovi‘

Le pays de l'origine:
Srbija

Le montage:
Vera Baronijan

La durée:
122 la minutage

La technique:
Standard, le color

Premiere:
3.5.2000.Les acteurs:

Aleksandra Guberini‘
Bojan Ivi‘
Bozidar Savi‘evi‘
Branka Puji‘
Dejan Mati‘
Dragan Jovanovi‘
Dragomir Felba
Durdija Cveti‘
Ksenija Zelenovi‘
Miodrag Radovanovi‘
Nikola Kojo
Nikola Pejakovi‘
Nina Zukanovi‘
Radmila Savi‘evi‘
Radmila Zivkovi‘
Selimir Tosi‘
Srdan Mileti‘
Velimir (Bata) Zivojinovi‘
Vera Dedovi‘
comme postarka
Vera Miljkovi‘
Iz medija:

Uloga za jubilej   11-05-2000   NIN

Vuk Pavlovi‘
Dobitna kombinacija filma "Senke uspomena" ogleda se u spoju iskustva i mladosti. Naime, glavnom ulogom u ovom filmu Bata Zivojinovi‘, jedan od najve‘ih nasih glumaca, obelezava 45 godina svog rada na filmu, a s druge strane je mladi reditelj Predrag Velinovi‘ napravio zanimljiv dugometrazni debi (potpisuje tre‘u prièu iz omnibusa "Sta radis veèeras") ekranizacijom teksta proverenog scenariste Predraga Perisi‘a ("Ljubavni zivot Budimira Trajkovi‘a").
Prièa "Senki uspomena" je savremena i smestena je u neimenovanu varosicu, gde u brvnari kraj jezera penzionerske dane provodi nekada èuveni glumac Ljuba Radovanovi‘ (Bata Zivojinovi‘). Pomalo ‘aknut i svojeglav, on zivi usamljenièki, okruzen uspomenama na prohujalu slavu - fotografijama, novinskim èlancima i video-snimcima svojih uloga. Uèmalost Ljubine svakodnevice rusi pojava nestasne devojèice Eme (debitantkinja Nina Zukanovi‘), druzeljubive i znatizeljne, i medu njima se rada neobièno prijateljstvo. Dolazak filmske ekipe u gradi‘ i susret sa starim poznanikom Bozom (Miodrag Radovanovi‘), asistentom reditelja, nude Ljubi mogu‘nost da ponovo zaigra na filmu. Boza zatim angazuje i Veru (Durdija Cveti‘), takode negdasnju glumaèku zvezdu i davnu Ljubinu neostvarenu ljubav, èije prisustvo budi u njemu zaboravljena ose‘anja i daje njegovom zivotu novi smisao.
Autorski tandem Perisi‘-Velinovi‘ je prilièno uspesno realizovao pipavu i u biti nimalo laku temu koja se bavi starim, suicidalnim i zapravo izgubljenim èovekom - posebno jer je glavni junak èudna i nepredvidiva osoba sto zivotari u okruzenju filmskih uspomena, dakle u svetu iluzija, a opet je bolno svestan da se njegovo bitisanje neumitno primièe svom svrsetku, i to kakvom: u zaboravu, samo‘i i bez ljubavi. S rediteljske strane, Velinovi‘ je inventivno, mada ne i potpuno adekvatno ekranizovao ovu prièu. Radnja filma povremeno gubi na tempu usled nekih suvisnih likova i scena, ima i izvesnih nejasno‘a i nelogiènosti, i èini se da bi "Senke uspomena" ispale ubedljivije da je duzina trajanja filma nesto kra‘a. Pomenute omaske su verovatno proizisle iz rediteljeve zelje da sto vise iskaze u svom poèetnièkom ostvarenju, ali ti kiksevi, generalno, ne kvare pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zasluzuju budu‘i da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim nasa kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Zivojinovi‘ je maestralno predvodio odliènu glumaèku ekipu, a uloga koju je ostvario - teska, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obelezavanje jubileja, naroèito zato sto je ovaj film mali omaz njegovoj bogatoj karijeri.
pozitivnu ocenu koje "Senke uspomena" zasluzuju budu‘i da se radi o sasvim solidnom filmu, kojim nasa kinematografija dokazuje da ipak ima vitalnost i (kakvu-takvu) perspektivu.
Najzad, Bata Zivojinovi‘ je maestralno predvodio odliènu glumaèku ekipu, a uloga koju je ostvario - teska, provokativna i uzbudljiva - pravi je izbor za obelezavanje jubileja, naroèito zato sto je ovaj film mali omaz njegovoj bogatoj karijeri.

Le banque des élément du film est la resultat du travail des prochains firmes et organisation: "Balkan Media GmbH" Mannheim, Germany, " Balkanmedia d.o.o." Beograd, Yugoslavia
Nous Vous remercions: "Avala Film Beograd", "Delta Video Beograd", "Centar film Beograd", Jugoslovenska Kinoteka, Institut za film Beograd